Kalkoen met citroenvulling
Aantal personen: 6
Bereidingstijd in minuten: ca 120 min afh. van gewicht kalkoen
Ingrediënten:
CITROENVULLING:
500 g gehakt
(180 g) vers wit broodkruim
2 middelgrote uien(
2 el rozemarijn
2 teentjes knoflook
1/2 kop citroensap ,2 tl citroenschil
1/2 kop amandelschaafsel
verder: 1 kalkoen van 3 kg
60 g boter, 1 citroen
2 1/2 koppen heldere kippenbouillon
1 1/2 kop witte wijn
2 el bloem, 1/3 kop water
cranberrygelei,
Bereidingsqwijze:
Voorbereiding:
verwarm de oven voor op 160 C. VULLING: meng broodkruim met gehakt, uien (gesnipperd), rozemarijn(fijngehakt), knoflook (fijngehakt), citroensap, citroenschil(geraspt) en amandelschaafsel. Gooi de nek van de kalkoen weg en dep de kalkoen droog met keukenpapier.
Bereidingswijze:
Schep de citroenvulling in de kalkoen en bind de vleugels en de poten goed vast. Leg hem op een rooster in een ondiepe braadslee. Bestrijk de kalkoen met de helft van de gesmolten boter en leg de schijfjes citroen op zijn borst. Giet bouillon en wijn in de braadslee. Bedek kalkoen en braadslee met alu-folie. Braad de kalkoen 1 uur en 15 min. Verwijder folie en schijfjes citroen; bestrijk hem met de rest van de boter. Zet hem nog 45 min. in de oven. Prik een vleespen in de dij om te testen of de kalkoen gaar is, als het sap nog roze is, braad hem dan nog 10 min. wanneer hij gaar is, haal hem dan uit de oven, bedek hem met folie en laat hem op een warme plek 10 min. staan. Zeef het kookvocht en giet het in een pan. Meng bloem met water tot een glad papje. Giet dit al roerende bij het vocht en laat de jus op matig vuur 2 min. indikken. Verwijder het touwtje. Snijd de kalkoen en serveer hem met de vulling; jus en cranberrygelei.
is .