Ouderwets lekkere oliebollen
Aantal personen: nvt
Bereidingstijd in minuten: pakweg 150
Ingrediënten:
Voor het beslag:
1 kg bloem, 1 liter lauwe melk
80 gr gist , 80 gr (zachte) boter
50 gr witte basterd suiker
20 gr citroensap, 10 gr zout
3 eieren
zonnebloemolie voor het frituren
Voor het garnituur:
75 gr krenten
100 gr rozijnen
100 gr gekonfijt fruit in stukjes
200 gr goudreinetten appel
Voor de afwerking:
1 bus poedersuiker
Bereidingsqwijze:
Laat allereerst de krenten en de rozijnen een paar uur zwellen in wat lauwwarm water. Maak daarna de appelen in kleine blokjes van ca. 3/4 cm. Laat in de tussentijd de krenten en rozijnen even in een zeef uitlekken. Voeg nu de krenten, rozijnen en appelstukjes toe. Los de gist op in lauwe melk.
Doe de bloem in een royale kom en maak in het midden een kuiltje, doe de boter en suiker in dat kuiltje en meng langzaam draaiend de melk door de bloem, totdat een mooie gladde massa ontstaat.
Voeg de citroensap en de garnituur toe, roer het geheel even door elkaar en voeg als laatste het zout toe, meng nogmaals even goed door.
Laat het geheel nu ca. 30 minuten op een temperatuur van ongeveer 30 graden rijzen. Hier is het van belang dat de kom groot genoeg is anders rijst het deeg de pan uit .
Een emmertje is meestal groot genoeg en dek dit af met een schone theedoek en laat het op een redelijk warme plek rijzen. Na ca. 30 minuten het deeg neerslaan en laat het nogmaals omhoog komen.
Daarna wordt het geheel nog eens goed doorgeroerd en kan het afbakken beginnen in olie van circa 175 graden.
Het makkelijkste is om met een ijsbollenschep (die even natgemaakt dient te worden) de bollen te maken maar het kan ook met een natgemaakte juslepel.
Bak steeds zoveel bollen, dat ze nog ruim door de pan zweven.Wel af en toe even controleren of de bollen gaar zijn van binnen. Laat de oliebollen even uitlekken in een vergiet met eventueel een stuk keukenpapier. Serveer de oliebollen, op een voorverwarmde schaal met wat poedersuiker.
is .